Gründeren og Venstre-lederen:

– Dette er jobbene vi trenger i framtida

Venstreleder Guri Melby og No Isolation-gründer Karen Dolva er enige: For å være konkurransedyktig og grønnere i framtida, trenger Norge flere unge som satser på drømmen sin. Her er deres tips.

– Hvis håpet var å bli rik i en fei, så hadde dette vært noe av det dummeste å starte med. Men det morsomste jeg vet er at folk bruker tingene vi har laget.  Det sitter mennesker der ute som jeg aldri har møtt, som bruker noe jeg har vært med på å lage. Og det syns jeg er tullete gøy, sier Karen Dolva.

Hun er gründer og CEO i oppstartselskapet No Isolation, som har vunnet priser for sine roboter og kommunikasjonsbrett for barn og eldre som må være alene over lengre tid.

Venstre-leder Guri Melby er på besøk i de lyse kontorlokalene på Grünerløkka. Her jobber Dolva og kollegene for å utvikle nye versjoner og produkter som gjør livet litt bedre for mange mennesker, en type bedrift partilederen gjerne vil se flere av i framtida.

De to diskuterer hva Venstre kan gjøre for at flere skal lykkes med startup, og ikke minst hva unge som ønsker seg spennende jobber de neste tiårene bør tenke på.  

Scroll to hakk nedover med en gang for å se lista over karriereveier Guri og Karen tror vil gi unge nye muligheter!

Gjøre en forskjell

– Mange har lyst til å jobbe for dere i No Isolation. Hvorfor tror du de søker jobb hos deg? spør Venstre-lederen.

– Mange har nok lyst til å gå på jobb og være med på å gjøre noe positivt. At de kan legge seg om kvelden og tenke at ved å bare ha vært på jobben så har jeg faktisk gjort noe positivt, sier Karen Dolva.

Guri Melby vil ha mer av dette.

– Veldig mange av dem jeg snakker med vil bruke kompetansen sin på noe som er bra for verden – ikke bare det som gir mest lønn eller status. Det er mye idealisme, og det er lovende for framtida at ungdommen tenker sånn, sier Venstre-sjefen.

4 karriereveier Guri og Venstre tror på:

Teknologi

– Teknologi blir bare viktigere og viktigere, også i offentlig sektor. No Isolation er et godt eksempel, men vi har mange i Norge, som Kahoot, Brim Explorer, Ducky – selskaper i skjæringspunktet mellom teknologi, samfunn og miljø.

Kunnskap

– Lærerne er en av de viktigste jobbene vi har, fordi de gir barn frihet og muligheter senere i livet. Gode lærere er avgjørende for at flere skal fullføre skolen og mulighet til å utdanne seg til det de vil. Samtidig trenger vi folk som flytter grenser for kunnskapen vi har, og da trenger vi flere gode forskere.

Sirkulærøkonomi

– Vi må endre måten vi produserer og forbruker varer på. Slik kutter vi søppel og utslippene våre. I Norge har vi gode aktører som for eksempel Fjong, Tise og Finn, Tørn og King Coffee. Men vi trenger flere som finner gode ideer for gjenbruk, ombruk, kjøp og salg av ting som allerede finnes der ute.

Mennesker

– Tidstyver og tunge oppgaver vil bli løst av teknologi i framtida. Det betyr mer tid til mennesker, særlig innen helse og omsorg. DIPS og Respinor er gode eksempler på de som har lykkes allerede, men her er det stort potensial.

INSPIRERENDE: – Denne bedriften skaper arbeidsplasser, verdier og velferd til Norge, men også et produkt som gjør verden bittelitt bedre for en god del mennesker. Det er et veldig godt eksempel på hvorfor vi trenger gründere, sier Guri Melby.

Tverrfaglighet

Så hva slags kompetanse trenger vi fra de unge som skal bli arbeidstakere snart? Hva må de kunne?

– Noe vi kanskje ikke har vært like gode på i Norge som de er i utlandet, er dette med tverrfaglighet. Altså at du for eksempel lærer både teknologi og filosofi, eller sosiologi og matte, sier gründer Karen Dolva.

– Det å forstå to fagfelt er veldig nyttig i bedrifter som våre. Vi driver jo ikke med én ting: Ja, det er teknologi, men det er i samspill med fryktelig mye annet, sier hun.

Venstre-lederen nikker og er enig.

– Vi har jo ønsket oss mer valgfrihet på videregående, og da er det jo nettopp denne type ting man kan se for seg: Ønsker du å ta et språkfag, så kan du likevel ta et teknologifag eller noe som gir en miks, sier Guri Melby.

Slik vil Venstre gjøre det lettere å starte opp

Skatt

Venstre vil redusere skatt på verdiskapning og arbeid, for å gjøre det lettere å skape sin egen jobb. Vi ønsker mindre formuesskatt for oppstartsbedrifter, og vil at enkeltpersonforetak skal slippe å betale skatt på forskudd.

Forenklet hverdag

Vi vil gjøre det lettere å skape sin egen jobb. Det må ikke kompliseres av unødvendige skjema og byråkrati. Venstre vil kutte antall skattefradrag til ett felles minstefradrag.

Bedre hjelp

Staten må støtte jobbskaperne, som tar personlig risiko. For eksempel bør oppstartbedrifter ha bedre tilgang på offentlige penger og få hjelp til å komme ut i verden.

Mer om Venstres viktigste saker